バレンシアガ コピー Att marknadsföra en konsthändelse

Att marknadsföra en konsthändelse

Musiken har sin grammis. Filmen sin guldbagge. Litteraturen sitt Augustpris. Men vad har konsten?

Dessa priser och galor betyder mycket för de olika konstarterna. Varje år när det är dags att dela ut en August eller grammis blir det massiv mediabevakning som ger extra uppmärksamhet åt ett antal författare, musiker och skådespelare.
Men konsten har inget sådant givet galamoment. Konstnärerna lyfts inte fram i massmedia på samma sätt som skådespelare, musiker och författare.

Sveriges största konststipendium

Men det finns ett årligt event som har viss potential. Konsten har sin Åke Andrén. Han har skapat en fond som varje år delar ut 500 000 kronor till en ung och lovande konstnär. En halv miljon, det är ju mycket större summa än vad Augustpriset är på.
Ändå är det inte så känt. Det har varit ett litet problem för Åke Andrén Stiftelsen. Man skulle gärna se att konsten får samma utrymme som litteratur och film.
För att få lite bättre spridning om stipendiet fick SEO Kompetens i uppdrag i år att göra något som skapar mer uppmärksamhet.
Vi valde filmen och digitala medier som primära metoder. SEO Kompetens filmare, Christian Immonen, är själv konstnär i botten och har förstås en djup förståelse för både konst och den lite speciella konstvärlden.
Första filmen ser ni här ovanför. Det är en trailer inför stipendieutdelningen. Den har spritts via Facebook, Youtube, Instagram och Linkedin och fick 54 000 visningar. Den spriddes mot målgruppen; konstintresserade i Sverige.

35 tidningar skrev!

Viss betydelse hade förmodligen trailern. Det blev större massmedial uppmärksamhet än vanligt för stipendiet i år. 35 tidningar runt om i Sverige skrev om händelsen, därav några av de största; Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Göteborgs Posten, Sydsvenska Dagbladet, osv.
Eftersom Åke Andrén bor i Värnamo var förstås lokaltidningen på plats när stipendiet tillkännagavs. Värnamo Nyheters reportage om händelsen är fint, det hittar du här: https://www.vn.se/article/hon-far-arets-ake-andrenstipendium/.

Mot Waldemarsudde!

Christian Immonen gjorde även en trailer om att Èva Mag tilldelats stipendiet, som också den spreds i sociala medier, som den första filmen.
Men sedan var det dags för steg två i händelseförloppet; utställningen.
I stipendiet ingår nämligen en utställningsturné för konstnären. Den börjar på det utomordentligt vackra konstmuséet Prins Eugéns Waldemarsudde. Har ni aldrig varit där, så gör ett besök. Där finns en fantastisk samling konst av storsvenska konstnärer. Och just nu alltså även Èva Mags utställning. Christian har gjort en trailer för att puffa för utställningen och förhoppningsvis locka lite fler besökare än vanligt. Det är den filmen som visas här ovan och den rullar som bara den på sociala medier just nu.

 

 

 

 

Lämna en kommentar