バレンシアガ コピー Video som berättar din historia

Video som berättar din historia

Storytelling. Att berätta sin historia. Det är det hetaste man kan göra inom marknadsföring nu. Och det mest effektiva sättet att göra det på är med film.

Det har att göra med att moderna människor behöver ett djup, en kontext, för att ta till sig nya idéer, nya tjänster eller produkter. Yta är förlegat. Du behöver kunna tala om var ditt erbjudande kommer från, vad det omgärdas av för idéer och du behöver kunna göra det effektivt. I den digitala tidsåldern har man ofta inte många sekunder på sig för att fånga intresset hos en potentiell kund.

Det effektivaste sättet att berätta en historia på är med film. Tänk på en ordinär Hollywoodfilm. Hur effektivt man bygger upp en story, med klippteknik, musik och bilder. En bild tar sig mycket snabbare in i associationsbanorna i hjärnan än en text.

Filmen har den fördelen att man arbetar med flera budskapsbärare samtidigt; bild, ljud och text.

Vår filmare Christian är konstnär i grunden och har jobbat mycket med videokonst. Men när han arbetar med film för marknadsföring är det storytelling som gäller. Då är det episkt berättande, om än i litet format. Men ofta är det beprövade dramaturgiska hantverksknep som fungerar bäst.

En film som illustrerar det är den film som ligger med i detta blogginlägg, ”Skönt att aldrig känna sig för gammal”. En humoristisk klackspark. På ett plan en hyllning till hembygden (allt är filmat på Bolmsö), på ett annat plan en pastisch på en pretentiös musikvideo, där olika bildklipp motsvarar olika känslolägen. Och så berättartext på tyska, som ger begreppet hembygd (Heimat), en annan (humoristiskt, tycker vi) ton av betydelse.

Titta gärna på filmen. Sätt på ljudet. Det är Christian i lekfull frihet. Men det är samtidigt en provkarta på en metodik. Hur man berättar en historia i film.

Lämna en kommentar